Nieuwe Richtlijnen Reanimatie voor Nederland beschikbaar

Hieronder een bericht van www.hartslagnu.nl over de nieuwe Richtlijnen Reanimatie voor Nederland. Heel belangrijk om dit bericht goed door te lezen.

Op 21 april heeft de Nederlandse Reanimatie Raad de nieuwe Richtlijnen Reanimatie gepresenteerd. Deze richtlijnen vervangen de richtlijnen uit 2015. 

Waarom nieuwe richtlijnen?

Voor het geven van reanimatie worden richtlijnen opgesteld. Reanimeren volgens deze richtlijnen maakt de kans op overleven zo groot mogelijk. Elke vijf jaar beoordelen experts de richtlijnen opnieuw. Ze bekijken of de huidige richtlijnen nog steeds de beste zijn of dat er op basis van nieuwe onderzoeken aanpassingen moeten komen.

De richtlijnen zijn gebaseerd op de nieuwe Europese Richtlijnen opgesteld door de European Resuscitation Council. De Nederlandse Reanimatie Raad heeft ze vertaald, waar nodig herschreven en naar de Nederlandse situatie aangepast.

Deze richtlijnen gelden voor zowel professionele hulpverleners, EHBO’ers, burgerhulpverleners als leken.

Wat is er anders?

Er zijn weinig grote veranderingen in de richtlijnen van 2021 ten opzichte van die uit 2015. Veel is hetzelfde gebleven, bijvoorbeeld hoe we borstcompressies bij volwassenen en oudere kinderen geven, en hoe snel en hoe diep we dat doen.

De veranderingen zijn onder andere:

  • Er is meer aandacht voor het voorkómen van een hartstilstand. Het vroegtijdig herkennen van bewustzijnsveranderingen is opgenomen in de richtlijn. Zo staat er welke signalen kunnen wijzen op een stoornis van het hart of de circulatie.
  • Er is extra aandacht voor continue controle van vitale functies die op een mogelijke verslechtering kunnen wijzen van een slachtoffer dat (weer) circulatie heeft.
  • Er staat nu expliciet in de richtlijnen vermeld dat de elektrodedraden van de AED tijdens de analyse vrijgehouden moeten worden.
  • De borstcompressietechniek bij baby’s (onder de 1 jaar) is veranderd.

Lees meer over de richtlijnen.

Wat betekenen de nieuwe richtlijnen voor mij als burgerhulpverlener?

Wanneer je een (herhalings)training volgt, zullen de instructeurs de training aan de hand van deze nieuwe richtlijnen geven. Dit zal trouwens nog niet overal gelijk zo zijn. Meestal is het zo dat pas wanneer een instructeur zijn eigen opfristraining heeft gevolgd, hij of zij de nieuwe richtlijnen in de training zal verwerken.

Reanimeren tijdens corona

Deze nieuwe richtlijnen gaan uit van een situatie zonder corona. Voor tijdens de coronapandemie zijn er aangepaste reanimatierichtlijnen. Zolang de pandemie heerst, is het belangrijk deze nieuwe richtlijnen aan te vullen met de specifieke reanimatierichtlijnen tijdens corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post

DoeshavenconcertDoeshavenconcert

Afgelopen vrijdagavond 17 juni vond het Doeshavenconcert plaats. Het concert startte om 19 uur met een briefing van de organisatie, medewerkers van de burgemeester, de boa’s en de reddingsbrigade. Wij